Работих интензивно с Борисов и неговото правителство. Преди два месеца

...
 Работих интензивно с Борисов и неговото правителство. Преди два месеца
Коментари Харесай

Мицотакис: Работихме интензивно с Борисов и неговото правителство, както и с кабинета "Петков"

 
" Работих интензивно с Борисов и неговото държавно управление. Преди два месеца с Петков отпразнувахме завършването на този план. Преди 2 месеца дружно с Петков отпразнувахме привършването на строителството на този енергиен мост. Този интерконектор трагично трансформира енергийната карта на района. Началото на комерсиалните интервенции е значим миг за цяла Европа. Той ще укрепи сигурността на доставките на сила на Балканите и в цяла Европа. Това е съгласуваност на съдействието и напъните на нашите държавни управления. Работих интензивно с Бойко Борисов, Кирил Петков и техните държавни управления. Всички осъзнаваме по-широкия геополитически смисъл на това събитие ". Това съобщи по време на церемонията за разкриване на газовата връзка сред Българияи Гърция гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис.
 
Служебният министър-председател Гълъб Донев акцентира, че съществена задача на държавното управление е била върху  наваксването на забавянето на връзката.
" Написахме си домашното. Съвместните ни старания с Гърция се оказаха сполучливи. Икономическите изгоди за нас са огромни. За Гърция и България това е доказателство за отговорност и взаимност. Интерконекторът ще обезпечи диверсификация на източниците и пътеките за доставки ", означи той.
 
Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен акцентира, че планът седи на масата от над 10 години. " Още 2009 година беше стартират, в миг, когато България беше тежко наранена от решението на " Газпром " да приключи потока на газ през Украйна. Наистина е належащо да има доста предпочитание, пристрастеност и воля за подобен план, съобщи ръководителят на Европейска комисия. Тя благодари на всички български и гръцки държавни управления и управления, по тази причина че помогнаха планът да се осъществя. Този газопровод трансформира обстановката и за България и за енергийната сигурност за Европа. В България и в цяла Европа хората усещат следствията от войната на Русия, само че с помощта на планове като този Европа ще има задоволително газ за зимата, акцентира Урсула фон дер Лайен.
 
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев бе безапелационен, че планът ще обезпечава значима роля в обезпечаването на енергийна сигурност.
" Много години ние осигуряваме петрол, сега сме и благонадежден снабдител на газ, скоро ще бъдем и на електричество от възобновими източници. В момента обсъждаме по какъв начин да доставим това електричество. До 2027 година считаме да удвоим доставките на природен газ за Европа. Вече започнахме съвещания за разширение на Танап и Тап, с цел да осигурим спомагателни доставки ", добави той.
 
 Българският президент Румен Радев е формален хазаин на събитието. Той посреща в София ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на Азербайджан Илхам Алиев, президента на Република Сърбия Александър Вучич, президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, министър-председателя на Република Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателя на Румъния Николае Чука.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР